Archive for február, 2012

Nem tudom, hogy mennyire szentségtörés egy Monyók-féle Aszút megbontani, úgy egyáltalán birtokolni. Anno, amikor megvettem, már sok ilyet is, meg olyat is lehetett hallani, leginkább azt, hogy nagy kémikus a mester, de az 5 puttonyos Muskotályos aszú elfeledése mégsem ennek volt köszönhető. Csak véletlenül így alakult.

 

Szüleim látogattak meg, és vacsora végén, némi sütemény hegyekhez megbontottam ezt az 1983-as tételt. A bor illata tökéletes volt, ám nagyon besötétedett a színe. Olajosan érzetet keltett, a savak és a temérdek cukor összhangban állt. A borról már csak azért sem tudok negatív vagy pozitív kritikát megfogalmazni, mert nem ittam még soha 29 éves bort, Tokajit sem, így összehasonlítási alap hiányában nem szeretnék okoskodni.

 

Egy biztos, a palackot négyesben elfogyasztottuk, oda nem való hibát nem észleltünk, kellemes hangulatot varázsolt az estéhez, és ez így nagyon rendben is van! Azt hiszem, vásárolok majd frissebb Aszúkat, és elfelejtem Å‘ket egy idÅ‘re…

Vasárnap már nem volt szél- és hóvihar, így elmerészkedtünk a piacra. 10 óra után már vagy még, alig voltak. Roppant nagy szerencsénkre azonban Kalla úrék (a neves séf testvére) standja állt, és remek friss sajtokkal szolgáltak. Találtam egy kecskesajtost is, be is vásároltam. A szokásos füstölős ember is ott volt a reggeli -23 fokos fagy ellenére, így a vajhal is hozzám talált egy kis lazac társaságában.

 

Este megbontottam a sajtokat. elÅ‘ször is a két friss kecskesajt került terítékre, mely közül az egyik natúr, a másik fokhagymás. A felét be is lakomáztam. A friss kecskesajtnak szinte nincs is “kecske jellege”, de a tehéntejbÅ‘l készült friss sajthoz képest így is határozott karakterű, talán kevésbé édeskés. A fűszert nagyszerűen felveszi, remek csemege. Volt egy olyan sajt is, mely inkább túróhoz hasonlított a jellege, melyet fűszerekben hempergettek meg, engem egy az egyben egy jó körözöttre emlékeztetett. Sajnos nem ismerem a fajta elnevezését.

 

A tehenes sajtok közül egy pálpusztait bontottunk meg, kialakulóban volt a jellegzetes illat, ám még nem teljesen érett, így számomra is fogyasztható, ugyanis van az a határ, amit én nem lépek át, ám más még csak neki sem kezd a csemegének.

Egy rúzsos (vöröspenészes) sajt is terítékre került, és ez minden esetben örömömre szolgál. A camembert még pihen és még van félkemény sajt is. Kicsit túlvásároltuk magunkat szokás szerint.

 

Már több ízben vásároltunk sajtokat a Liliomkertben, és minden esetben nagy élmény volt idehaza csemegézni. Ha nyáron vendégeket fogadok, azt hiszem, tudatosan kell készülni sajtokkal és borokkal.