iPhone 008A minap került sor a címben szereplő házasításra. Cabernet Sauvignon (50%), Syrah és Merlot szőlőkből készítette olyan alkotás, mely 2007-es évjárata ellenére még messze nincsen a csúcson. Azaz nem is lesz, mert nem csak nálam fogyott el, hanem a pincéből is.

 

Amikor kibontottam, gyönyörű illatfelhő bontakozott ki, és az első kortyok is bársonyosan kellemesek voltak. Kis szellőzést követően azonban a bor “visszazuhant”, fanyarrá változott, és viszonylag sok idő kellett hozzá, hogy újra kibontakozzon. Az illata a nagy vörösborokra jellemző összetettséget árulta el. A fajtajelleg kevésbé meghatározó, de azt sem lehet eltagadni, hogy ne lehetne benne beazonosítani az egyes összetevőket.

 

Az íz is olyan “nagyboros”, sok tannin, erős bor, kicsit nekem sok alkohol, valahogy ez a bor szép, de még messze nem az, ami lehetett volna. Önmagában borozgatni a cuvée nem igazán ajánlott, ám ha ételhez párosítjuk, akkor a legösszetettebb húsokhoz ajánlanám: vadak, marha, földes ízek, gomba. Még az erdei gyümölcsöket sem igazán tudom mellé elképzelni. Súlyos eset.  Azt mondom, hogy olyan, mintha a lábamon is húzná a szőrt. Mindennek ellenére harmonikus bor, újra kellemes meglepetés. De az ehhez hasonló, igen fajsúlyos borok kimaradnak az esti borozgatásból. És ez nem is baj. Más alkalomra illik.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply


+ 8 = tizrnnégy