Tisztelt Ügyészség!

 

Alulírott dr. Marczingós László ügyvéd, mint ……….sz. alatti lakos meghatalmazott jogi képviselője, az alábbi

 f e l j e l e n t é s t

 terjesztem elő ismeretlen tettes ellen csalás, okirat-hamisítás és önbíráskodás alapos gyanúja miatt az alábbi tényállás alapján:

 

Habár tudom, hogy az alábbi sorok miatt az eljáró ügyészség vérig sértődhet, a fair eljárás követelménye miatt szeretném leszögezni, hogy az adott cselekmények jogi megítélése olyan fokú jogtudást igényel, mely a jogi szakvizsga előfeltételeként elvileg jelentkezett, ám a való életben az ügyészségek ritkán adják tanújelét az elvárt szaktudásnak. Pont ezért igyekszem jogelméleti részletességgel kibontani az egyes jogkérdéseket és arra olyan választ adni, melyet ugyan lehet vitatni, ám azt illik majd megfelelő módon indokolni. Ennek elmaradása esetén feltételeznem kell a tudatos kötelezettségszegést és a célzatot.

 

Közismert tény, hogy a Kúria az utóbbi időkben mind jogegységi döntésekkel, mind egyedi ügyekben hozott ítéletekkel próbálja az un. deviza alapú hitelekkel kapcsolatos jogvitákat eldönteni, illetve a bíróság számára az eljárásjogi kérdéseket szabályozni. Az adott joganyag ugyan mindenki számára kötelező, azonban a téves jogértelmezések körében néha alapvető egyszerűségű kérdéseket is jogegységi döntésekben kell leszögezni. ez van, ilyen a magyar törvénykezés átlagos színvonala. Ezen nem tudunk változtatni.

 

Ügyfelem, ……. adásvételi szerződést kötött a T. Autóház Kft-vel egy Ford Fiesta tip. szgk. megvásárlása tárgyában. A jármű vételára 3.182.250.-Ft volt, melyből a vevő 50.000.-Ft előleget fizetett meg.

A gépjármű-kereskedő „kölcsönt is intézett” a jármű megvásárlásához, így a vevő összesen 318.225.-Ft vételár-részt teljesített önerőként, míg 2.864.025.-Ft kölcsönt igényelt a K&H Bank Zrt jogelődjétől.

 

Érdekes, hogy a csatolt kölcsönszerződésen kölcsön összegeként eredetileg egy CHF összeg szerepelt volna, de azt a hitelező képviselője, azaz a T. Autóház Kft nevében eljáró szerződő fél áthúzta, javította, és kézzel írta bele a valós kölcsönösszeget. Ez érdekes módon egyértelműsíti azt a sértetti kijelentést, hogy amikor a járművet meg kívánta vásárolni, akkor abban állapodott meg a hitelezővel, pontosabban annak meghatalmazottjával, hogy

  •  a kölcsön összege:                2.864.025.-Ft
  • a kölcsön futamideje:          2008.08.01
  • ügyleti kamat:                      2,76%
  • THM:                                     9,71%

Induljunk ki abból, hogy a kölcsönszerződés un. konszenzuál szerződés. Ha a felek egybehangzó, egymás irányába mutató akaratnyilvánítása megállapítható, akkor a szerződés létrejött. A törvény azonban a fogyasztói hitelszerződés érvényességét a szerződés írásba foglalásához köti.

Feltételezni kell, hogy a gépjármű kereskedő jogszerűen képviselte a pénzügyi vállalkozást, ám ennek fennállását vizsgálni kell. A képviselő lehet adott esetben álképviselő is, ebben az esetben a megbízójának utólagosan jó kellett hagynia a képviselő eljárását.

 

Jelen pillanatban azonban semmi más nem állapítható meg, hogy a fent jelzett pontokkal együtt a kölcsönszerződés létrejött az egyedileg megtárgyalt részek tekintetében. Az, hogy mi a különbség az egyedileg megtárgyalt feltételek, az egyedileg meg nem tárgyalt feltételek és az általános szerződéses feltételek között, feltételezem, az eljáró ügyész alaposan ismeri, tudja, így nem kell részleteznem.

A sértett a gépjármű átvételekor megkapta a külön okiraton szerkesztett ÁSZF-et, és egy törlesztési listát. A kölcsönszerződés is egyedileg megtárgyalt és egyedileg meg nem tárgyalt részekre tagozódik.

A szerződés azon részei, melyet a felek nem tárgyaltak meg egyedileg, csak akkor válnak a kötelem részévé, amennyiben a pénzügyi vállalkozás által diktált részek tekintetében a fogyasztó valóban megismerhette a feltételeket és azokat el is fogadta. Ezen kötelezettségének a hitelező csak úgy tud megfelelni az irányadó EU irányelv alapján (melyet az ügyészség nyilván ismer), ha a szerződéskötést megelőzően konkrétan a fogyasztó elé tárják azokat. Gondolom, a T. Ügyészség is azon az állásponton van, hogy az ÁSZF-et, Üzletszabályzatokat nem elegendő valahová kifüggeszteni – mondjuk – a toalett mellé.

 

Ha tehát egy létrejött kötelemről beszélünk, akkor csak a szerződésben konkrétan megjelölt forint összegről lehet szó.

Az írásba foglalt szerződés példányaiban számtalan található utalás holmi CHF összegre. Ennek értelmét nehezen lehet felfogni. Habár szögezzük le, a Legfőbb Ügyész úr a Kúria előtti közismert perben megpróbált a bankok védelmére kelni, és erőltetetten érvelni valami mellett, mely a Kúriát igazából nem nagyon hatotta meg. Gondolom, ezzel a kúriai állásponttal az ügyészség is egyetért.

 

Tegyük fel tehát a kérdés – mely jelen büntetőeljárás szempontjából jelentőséggel bír – mi is az a devizában nyilvántartás, avagy deviza alap?

A szerződés példányában az alábbi vetületekben tűnik fel:

v  deviza eladási árfolyam, deviza vételi árfolyam,

v  deviza finanszírozás,

 

A PSZÁF az szerződéskötés időpontjában olyan tartalmú tájékoztatóval „fedezte” a pénzintézetek és pénzügyi vállalkozás cselekményeit, mely szerint a „bank” valahonnan devizát vásárol azért, hogy „olcsó” kamatokkal tudja „segíteni” a fogyasztókat.

Valójában a pénzintézetek a valós betétek terhére finanszírozták a hiteleket. Amennyiben saját ereje nem volt elegendő, természetesen mögöttes finanszírozást vehetett igénybe, ám az tényleg saját banki szintjén, és nem a fogyasztók egyedi szintjén valósul meg. Azaz az a kijelentés, hogy azért vett fel deviza hitelt a pénzintézet/pénzügyi vállalkozás, hogy olcsó hitelt tudjon adni, egyszerűen és ténybelileg nem igaz.

A banki diktátum, mely tekintetében a gépjármű-kereskedő csak az okiratok aláírattatására volt jogosult és képes, tehát egy egyszerű, jól átgondolt megtévesztést tartalmazott, mely kapcsán alappal vetődik fel, hogy a bankok és adott esetben a politikai elit összehangolt magatartását tükrözi.

 

El kellett hitetni két dolgot a fogyasztókkal:

A)   a forint és a CHF egymáshoz viszonyított árfolyam-mozgása viszonylag állandó, nem jelentős gyengülés és erősödés következtében aránytalan elmozdulás nem következhet be, így elvileg létezik árfolyam kockázat, ám annak mértéke nem érheti el a forint hitelek kamatszintjéből eredő terheket.

B)   a CHF és HUF kölcsönök közül az előbbi jelentősen kevesebb terhet jelent a fogyasztóra.

Mindkét hamis tájékoztatás valótlanságon, fikciókon alapul, az tudatosan kialakított és a fogyasztók egyenes szándékkal történő megtévesztését célozza.

 

Ugyanis

a)    a pénzintézeteknek nem volt szükségük devizára a hitelezésekhez. Ezt nagyon egyszerű belátni: tételezzük fel, hogy reggeli nyitáskor volt a banknak mondjuk 10.000.-CHF összege. Ez kb. 150-es árfolyamon 1.500.000.-Ft-ot jelentett. A sértett kért jelen esetben 2.864.025.-Ft kölcsönt. Azt mondta a bank, hogy odaadja a CHF-et, mert neki nincsen forintja ehhez. (Ami önmagában is furcsa, hiszen a kereskedő nem CHF-ért adta el az autót.) A szerződés alapján azzal tévesztették meg a sértettet, hogy valójában nem adták oda neki a frankot, de eljátszották, hogy a de facto odaadott CHF-et megvásárolták tőle 139,14.-Ft-ért. Ahhoz tehát, hogy a forint rendelkezésre álljon, szükség volt minimum 20.583,76.-CHF-re. Pont ez volt az az összeg, melyet a kereskedő áthúzott és helyette a forint összeget írta bele. Ha a sértett meggondolta volna magát és egy másodperc alatt visszaadta volna a kapott kölcsönt, ahhoz 143,31.-Ft-ért kellett volna vennie CHF-et. Azaz 2.949.589,3.-Ft-ot kellett volna elköltenie. Tehát egy másodperc alatt keletkezett a 2.864.025.-Ft és a 2.949.589.-Ft között 85.563.-Ft extraprofit, mely sehol nem jelentkezett a szerződésben. A Kúria Gfv.VII.30.078/2013/14. számú közbenső ítélete ennek kapcsán mondta ki, hogy az un. árfolyamrés szerződésben költségként/teherként való fel nem tüntetése a szerződés semmisségét okozza. Ha pedig a szerződés semmis, akkor ahhoz semmilyen joghatály nem főzhető, az olyan, mintha nem is lenne. A főkötelmet (kölcsön) biztosító mellékkötelmek (opciós, vételi szerződés, etc.) osztják a főkötelem sorsát, azaz, ha a főkötelem semmis, akkor a vételi szerződés is. A semmisséget nem a bíróság ítélete mondja ki, az csak deklarálja. A semmiség a törvény szavánál fogva áll be.

 

Azaz az un. devizában nyilvántartás, vagy deviza alap semmi más, mintsem egy olyan – a fogyasztó elől elrejtett – technika, mellyel a pénzintézet a kötelemben nem nevesített, azon kívül álló terhet viseltet az adóssal. Az árfolyamrés kapcsán tehát a család mindenképpen megállapítandó.

Mivel a pénzintézet kötelezővé tette a forintban való törlesztést, és fiktív devizaváltási ügyletre hivatkozott, az árfolyamrésen kívül hasznát élvezte az un. árfolyam-kockázatnak is. A szerződéskötés idején a CHF kb. 140.-Ft-volt, ma pedig 246.-Ft. Ez a banknak csaknem 2.2 milliós vélt követelést eredményez.

 

b)    a bankoknak nem a kamat volt a remélt árbevétel, hanem az elhallgatott árfolyamrésből, illetve árfolyam-kockázatból számított extraprofit, mely meghaladja magát a tőkeösszeget is. A korábban hatályos Hpt. alapján a „sima” deviza-hitelek kapcsán kellett az árfolyam-kockázat körében tájékoztatást adni. Ám a bankok mit tettek? Deviza hitelnek álcáztak egy sima forint kölcsönt, és a reálisan várható forint gyengülésre játszva tettek szert irreális profitra.

 

A szerződés kapcsán három következtetés vonható le:

  1. A kötelem létre sem jött
  2. A kötelem kapcsán a Ptk.523.§ (1) bekezdése szerint meghatározott kölcsönösszeg 2.864.025.-Ft, a kamat 2,61%.
  3. A kölcsönszerződés semmis, mivel jogszabályba ütközik.

A szerződés létre nem jöttét, vagy a semmisséget figyelembe kell mindenkinek vennie, így a banknak és az ügyészségnek is. Nem lehet a bíróságra mutogatni, hiszen annak ítélete legfeljebb deklarálja azt, amit egyébként is figyelembe kell venni, és a bíróság sem tesz másként.

A semmis, vagy létre nem jött szerződés alapján a sértett köteles visszaadni azt a pénzösszeget, mely a birtokába jutott. Ennek a sértett eleget tesz. A gépjármű a sértett tulajdonjogát képezi, mely teljesen tehermentes és nem jelenti fedezetét a kölcsönszerződésnek – mely, mint mondtam, érvénytelen ügylet, vagy létre sem jött ügylet.

A sértett az alábbi kifizetéseket teljesítette, melyet a késedelmi kamat (jegybanki alapkamat) az alábbiak szerint terhelte, terheli:

 

K&H Bank kölcsöne

törlesztések

valós befizetés

tőketörl

kamattörl

késedelmi kamat mértéke

késedelmi napok száma

maradvány

folyósítás 2008.08.01-én történt

2 864 025

2008.09.15

37 765

9 792

27 973

7,75

46

2 854 233

2008.11.07

39 384

8 300

31 084

7,75

53

2 845 933

2008.12.11

43 810

20 419

23 391

7,75

40

2 825 514

2009.01.21

14 041

-17 698

31 739

10

41

2 843 212

2009.02.12

13 060

-4 077

17 137

10

22

2 847 289

2009.03.19

14 587

-12 716

27 303

10

35

2 860 005

2009.05.27

31 627

-22 439

54 066

10

69

2 882 444

2009.05.27

33 067

33 067

0

10

0

2 849 377

2009.05.27

30 802

30 802

0

10

0

2 818 575

2009.06.12

29 622

17 267

12 355

10

16

2 801 308

2009.07.03

29 490

14 179

15 311

9,5

21

2 787 129

2009.08.04

29 310

6 097

23 213

9,5

32

2 781 033

2009.10.27

28 501

-32 301

60 802

9,5

84

2 813 333

2009.11.11

28 789

17 805

10 984

9,5

15

2 795 528

2009.12.08

28 477

8 832

19 645

9,5

27

2 786 696

2009.12.31

28 485

11 803

16 682

9,5

23

2 774 893

2010.02.09

28 769

9 763

19 006

6,25

40

2 765 130

2010.03.03

28 939

18 996

9 943

6,25

21

2 746 135

2010.05.06

52 623

22 528

30 095

6,25

64

2 723 606

2010.05.06

49 634

49 634

0

6,25

0

2 673 972

2010.05.06

50 157

50 157

0

6,25

0

2 623 815

2010.06.11

53 373

37 199

16 174

6,25

36

2 586 616

2010.08.06

54 466

33 259

21 207

5,25

57

2 553 357

2010.09.13

56 522

46 239

10 283

5,25

28

2 507 118

2010.10.18

56 003

43 382

12 621

5,25

35

2 463 737

2010.11.12

59 276

50 417

8 859

5,25

25

2 413 320

2010.12.09

55 412

46 040

9 372

5,25

27

2 367 281

2011.01.13

56 424

43 372

13 052

5,75

35

2 323 909

2011.02.14

57 984

46 269

11 715

5,75

32

2 277 640

2011.03.19

59 751

47 910

11 841

5,75

33

2 229 730

2011.04.12

56 026

47 596

8 430

5,75

24

2 182 134

2011.05.18

57 916

45 541

12 375

5,75

36

2 136 593

2011.06.15

55 405

45 981

9 424

5,75

28

2 090 613

2011.07.02

57 167

51 325

5 842

6

17

2 039 288

2011.08.04

59 953

48 891

11 062

6

33

1 990 397

2011.09.06

63 007

52 210

10 797

6

33

1 938 188

2011.10.13

68 943

57 155

11 788

6

37

1 881 033

2011.11.14

62 477

49 799

12 678

6

41

1 831 234

2011.12.14

64 490

55 459

9 031

6

30

1 775 774

2012.01.11

67 617

58 081

9 536

7

28

1 717 693

2012.02.20

66 460

53 283

13 177

7

40

1 664 410

2012.05.16

69 868

61 888

7 980

7

25

1 602 522

2012.06.12

65 844

57 546

8 298

7

27

1 544 976

2012.07.11

65 524

56 931

8 593

7

29

1 488 045

2012.08.10

67 512

58 951

8 561

7

30

1 429 094

2012.09.07

65 500

57 826

7 674

7

28

1 371 268

2012.09.14

67 048

65 207

1 841

7

7

1 306 061

2012.11.08

65 606

51 830

13 776

7

55

1 254 231

2012.11.21

62 827

59 700

3 127

7

13

1 194 531

2012.11.21

63 969

63 969

0

7

0

1 130 562

2012.11.21

63 352

63 352

0

7

0

1 067 210

2012.12.03

39 613

37 157

2 456

7

12

1 030 053

2013.01.09

30 000

23 996

6 004

5,75

37

1 006 057

2013.04.12

50 000

35 261

14 739

5,75

93

970 797

2013.05.10

50 000

45 718

4 282

5,75

28

925 079

2013.06.10

35 000

30 482

4 518

5,75

31

894 596

2013.07.11

30 000

26 771

3 229

4,25

31

867 825

2013.08.08

60 000

57 171

2 829

4,25

28

810 655

2013.09.10

35 000

31 885

3 115

4,25

33

778 770

2013.10.10

50 000

47 280

2 720

4,25

30

731 490

2013.12.04

0

-4 685

4 685

4,25

55

736 175

 

A mellékelten csatolt irat alapján a K&H Bank Zrt vélt követelése 3.501.576.-Ft. ebből megilleti 736.175.-Ft. A K&H Bank Zrt azonban megbízta a Triple Unit Kft, hogy hajtsa be a vélt követelését. A behajtó neve M.G., telefonszáma: 0630111111.

A behajtó a vélt követelés behajtását a sértett lelki megtörésével gondolja megtenni. Ugyanis telefonon olyan tartalmú fenyegetéssel állt elő, mely a lakásának közvetlen végrehajtásával, a gépjármű konkrét, fizikai elvételével, a sértett anyagi ellehetetlenítésével kapcsolatos.

 

A Btk. az önbíráskodás esetén nem követel meg tényállásszerű elkövetési magatartásként személy elleni erőszakot. Ha az elkövető kilátásba helyezi, hogy erőszakkal elveszi az autót, az a sértettben komoly félelmet alakít ki.

 

A banki csalássorozat minden mozzanata bizonyítható:

v  a szerződéskötés során eljáró személyeket ki kell hallgatni, és pontosan igazolják tényállításomat, hogy a sértettet hogyan, mivel tévesztették meg,

v  a bank állítólagos deviza váltásaival kapcsolatos okirati bizonyítékot be kell szerezni,

v  igazságügyi könyvszakértő bevonásával igazolhatom tényállításaimat.

 

Fentiek alapján teszem meg feljelentésemet az ismeretlen elkövetőkkel szemben. Tisztelettel kérem a nyomozás elrendelését, a szükséges okirati bizonyítékok lefoglalását és igazságügyi szakértő kirendelését.

Mellékelten csatolom ügyvédi meghatalmazásomat.

Tagyon, 2013. december 4.

Tisztelettel:

Dr. Marczingós László

Leave a Reply


− öt = 1