Először is végy egy játékos kedvű kisdedet, akit a homokozót követően gyakorlatilag csak a vacsora érdekel, avagy minden. Önts anyukának egy pohár pezsgőt, aki készült egy altatásig tartó könnyed beszélgetésre. Ám a sors mindig más hoz, mint amit az ember elhatároz.

 

A gyermek álmosnak látszik, ám közben a kis esze már máshol jár: nem kapott ő is poharat…

Pedig a gyöngyöző nedű csábít, és színét tekintve csak málnaszörp lehet.

 

A gyermek arcán felfedezhető elégedetlenséget magamon is észrevettem már, amikor a kedvenc italom elfogyott. Az érzelmek lassan reményvesztettségbe, lemondásba, és végül világfájdalomba hajolnak, majd ki tudja milyen sorsa lesz az embernek. Vannak, aki még a kerékpár lopástól sem riadnak vissza.

 

A nedű valódi francia Champagne. Ám ennek nincsen jelentősége egy nem alkoholista egyednél.

 

 

 

 

A korai gyerekkorban az embergyerek – no és más gerincesek, akiknek nincsen csőrük – úgy képesek a vágyott anyag vizsgálatára, hogy ujjukat, avagy mancsukat belemerítik a tételbe leszopási szándékkal.

 

Ez mindaddig vicces, míg:

1., a gyermek nem issza fel a pezsgőt,

2., nem lesz alkoholista,

3., a buborék nem száll a fejébe,

4., a gyermekvédő liga nem tiltakozik.

 

Amint látni a pillanatfelvételen, a folyadékszint ellenőrzése még folyamatban van, ám egy csepp sem tapadt fel az ujjacskára. A vágy még vágy, az ismeretlen még ismeretlen, de gyöngyözik…

 

Gondolhatnánk, hogy a gyerek felhagy a játékkal, de ebben azért nem szabad könnyelműen bízni.

 

 

 

 


A lényeg akkor lényeg, ha minősíteni lehet az ízeket és az illatokat. Az igazi Champagne nem feltétlenül érthető az átlagember számára. A franciák nem tartoznak e kategóriába – ezt azért emeljük ki gyorsan.

 

A pezsgő alkoholtartalma lehet tolakodó, és a gyermek nem szereti az alkoholt. Ide könnyen érthető, gyümölcsös, kissé édeskés ízek, illatok kellenek.

 

A gyerek azonnal felhagy a vizslatással, ha nem ízlik neki. Én még nem láttam olyan kissrácot, aki vedelne, pláne francia pezsgőt. De kivételek talán vannak. Mondjuk egyes szubkultúrákban, melyet jogerőre kívánnak emelni, vagy fene tudja.

 

Jelen pillanatban egy dolog bizonyosodott be,  a tesztelő mester elégedett volt a vizsgálati anyaggal, mind megjelenését, mind illatát,mind ízét tekintve. Nem szürcsölgetett, nem forgatta a szájában, egy cseppből értékítéletet alkotott.

Konkrétan úgy kellett megfosztani a gyönyörtől…

 

One Response to “Champagne kezdőknek”

  • donmarcello:

    A képek illusztrációk, azonban a valóságban bármikor megtörténhetnének. A szerző elhatárolódik a gyerekek és a felnőttek itatásától.

Leave a Reply


+ hat = 10