Immáron vagy 22 éve járunk a zánkai strandra. A korábbi OV-kormány alatt beesett valami Széchenyi-terves mászókaépítés, ám arról is az volt a meglátása a zembereknek, hogy a fele került csak felhasználásra, a másik felének a sorsa kusza.

 

Nem tudom, mi történhetett, ám az tény, hogy a helyi önkormányzat furcsán gazdálkodik az állami vagyonnal. Ugyanis a Balaton partja nem a település vagyona, azt csak kezeli. De hogy? Júniustól augusztus végéig belépőt szednek, ám a strand területére semmit nem költenek. A gyepet – már amennyiben a kopott fű, és a gyom gyepnek nevezhető – nem locsolják, nem gondozzák. A vaslépcsőket időnként beteszik, időnként kiveszik. A belépőjegyez szedésére felállított személyzet összes költsége nagy valószínűleg nagyobb, mint az összes árbevétel.

 

A strandon található néhány büfé. A standot látogatók zöme – szerintem – a büfék miatt jár le a partra. Az állandó lakosok és nyaralók jobban fizető vendégek, mint a nyaralók zöme, akik megállnak a kisfröccs-lángos kapcsolatnál. A büfébe azonban csak úgy lehet étkezni, ha a zemberek megváltják a strandbelépőt is. Ami jelenleg 450 forint. Érthető, ha feszültség keletkezik az érintettek oldalán.

 

Az önkormányzat eddig is elgondolkodhatott volna, hogy a belépőjegyek rendszere megéri-e valójában, vagy csak konkrét személyek szociális foglalkoztatására irányul? Ugyanis a jegyekért cserébe szolgáltatást nem nyújt az polgármester. A szociális létesítmények tisztán tartását a büfések végzik, hiszen az ő érdekük. Más meg nincs is, amiről beszélni lehetne. A helyi lakosok és nyaralótulajdonosok egyáltalán nem fizetnek, vagy csak gombokat. A fizető vendégek pedig egyre inkább elkerülik Zánkát, mert máshol szebb, jobb, gondozottabb a strand, maga a part.

 

Így a legendásan szeretett zánkai part egyre jobban züllik, és az érdekelt felek nem képesek meghallgatni egymást. Tipikusan magyar történet.

One Response to “Zánka, strand”

  • SZASA Moszkva mellett:

    Mi Zánkáról mindig csak az úttörő város esetében hallottunk, a Zánka mint településről soha. Nem is nagyon van mit ezek szerint. Pedig nem lehet rossz annyira.

Leave a Reply


+ három = 6

Legutóbbi hozzászólások
2020. július
H K S C P S V
« ápr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Don Marcello