Antech1Öcsém “nyomására” az utóbbi időben ismerkedem a buborékos borokkal. Csapongok jobbról balra, ami a kezem ügyébe esik, azt megízlelem. Ebből nem más következik, minthogy érteni nem értek hozzá, de kedvelem. A sor egyik végén olyan remekek állnak, mint a klasszikus nagy Champagne márkák, például a Bollinger, Taittinger vagy egyik nagy kedvencem, a Pol Roger. De ott van a másik “líblingem”, a kevésbé ismert Bourdaire-Gallois. A másik oldalon a hazai borászatok általam ismert próbálkozásai, mint például Kertész Zoltán Carla pezsgője. Mindegyik más és más. Most azonban egy olyan tétel akadt a kezembe, mely vetikálisan és horizontálisan is átrendezte az agyamban a hangyákat. Ugyanis amikor megkóstoltam, szinte felkiáltottam, hogy ez nagyon jó!

 

Az Antech márka számomra nem mondott semmit, ám a Bor és Más Kft kipróbálta idehaza, így legutóbb Franciaországban én is megnéztem, mire becsülik azt a pezsgőt, mely nem Champagne.  Nyilván sokra, pláne úgy, hogy az ára csak a töredéke a nagy Champagne márkáknak. A most kóstolt tételről csak azt tudom, hogy az a szőlő, mely az alapját képezi az italnak, számomra ismeretlen. (Mauzac Blanc)

 

Antech2A pezsgő első látásra alig megkülönböztethető egy átlagos Champagne-tól. Ugyanis az illata kellemes, harmonikus, a buborékok klasszikusan elegánsak. Maga a készítési technológia is megegyezik, de ebben nem vagyok egyelőre járatos, így nem bonyolódom bele találgatásokba. Ami talán azonnal feltűnő, az a buborékok mérete, intenzitása. Az Antech sokkal szebben nyelte el a széndioxidot, mint magyar “társai”. Ám kevésbé elegánsan, mint a “nagyok”. Ezt csak úgy tudom jellemezni, egyszer volt szerencsém egy pohár Taittinger Comtes de Champ-hoz. Nos, abban a bubik tényleg krémesek voltak. Szinte nem is beszélhetünk buborékokról. Az Antech nem közelíti meg az exkluzivitás eme fokát, de cseppet sem okoz csalódást. Sőt!

 

Aki kezdő buborék imádó, annak meleg szívvel ajánlom, mert az ára roppant barátságos és ehhez képest igen kellemes felvezetést nyújt a kicsit túlfetisizáltnak tűnő, ám valójában tényleg nagyon jó pezsgőkhöz.

Az Antech gyümölcsös, nem élesztős, kellemes illatú és ízű ital. Persze, lehet tematikus kóstolást követően különbségeket tenni, de ott még nem tartok, esetleg soha nem is jutok el addig. Addig is élvezet minden megkötöttség nélkül.

Leave a Reply


2 + = öt