Volt vagy 15 éve, amikor Kolozsváron jártam, és akkor megfogadtam, vagy 20 évig nem lépem át a magyar-román határt. Szombaton volt olyan ok, hogy fogadalmamat megszegjem. Az okról majd egy másik írásban, azonban előre kell hoznom egy-két felvetést, észrevételt.

Az első az lenne, hogy Szeged messze nem olyan rendezett és kulturált város, mint azt gondolnánk. Utóbbi időben viszonylag sűrűn megfordultam a városban, amely infrastruktúrája iszonyatos. Érthetetlen a város elhanyagoltsága, és ezen még az átadás előtti M43-as autópálya sem fog sokat lendíteni. Hacsak úgy nem, hogy a kamionok elhagyják a várost és kezdődhet az útépítés.

Szeged és a román határ között is siralmas állapotok uralkodnak, ám nem csak az utak állapotára, hanem az összképre is igaz. Mivel erre soha életemben nem jártam, nincsenek összehasonlítási alapjaim, de nagyon sajnálom az elhanyagoltságot.

Ám a határ átlépését követően minden átértékelődik. Ami eddig elhanyagoltnak tűnt, az hirtelen felértékelődik. Nem tudom, egyáltalán hogyan juthatott eszébe valakinek a schengeni határ gondolata is…

Most azonban nem szapulni szeretném a román oldalt, hanem néhány képet raknék be ízelítőnek a cigány paloták megdöbbentő élménye miatt. Utánanéztem a neten és a dzsipszizmus címszó alatt (http://dzsipszizmus.postr.hu/amit-a-cigodakbol-sose-latunk).

 

Első gondolatom az, hogy a felépítmények puszta nyersanyag szükséglete is meghaladja egy volt magyar olaj maffiózó lehetőségeit, és ha még be is rendezik a cigodát – melyre a hivatkozott oldal szép példákat is közöl – akkor minden az álomkategóriába sorolódik. És a legnagyobb döbbenet az, hogy egymást érik az épületek, egymással nagyságban, cirádákban versengve. Vajon hogyan jött össze a „kőcség”?

 

Ezen paloták nagysága, “cizelláltsága” azonban elbújhat a Nagyvárad felé találhatók árnyékában. Számomra megdöbbentő a jelenség, és kérdezem, az enyingi palotákról van egyáltalán véleményünk? Vagy csak a politika dobta fel a témát?

Nem tudom, hogy az EU mit tud kezdeni a román társadalmi berendezkedéssel, ám a látottakat figyelembe véve nem csodálom, hogy hozzávetőlegesen 3.000.000 állampolgáruk hagyta el az országot munka és jobb megélhetés reményében.

Don Marcello

4 Responses to “Cigodák”

 • Mindenki abban lakik amiben tud. Itt is van kirakat nézet, amikor jó házhoz nincs meleg víz vagy éppen a fűtés nincs bevezetve az egész dácsába mert az már nem fontos:)

  Ajánlom figyelmedbe a másik oldalát az éremnek:
  hozzászólásokat különösen:)
  http://www.ize.hu/comments.php?post_id=7662
  http://www.ongo.hu/video/462
  http://www.ongo.hu/elmenybeszamolok/3769
  http://www.ize.hu/comments.php?post_id=7662
  http://eletmod.transindex.ro/?cikk=4418

 • domi:

  ember, ha posztolsz egy írást, akkor legalább ne hagyj félbe mondatot, és legyen valami gondolati ív is. ennek kb úgy van vége, mintha bárddal lecsapták volna. azért hagyták el 3 millióan Romániát, mert vannak ezek a házak? szerinted Angliát, ami elég jó hely, hány millió angol hagyta el rövidebb-hosszabb időre, vagy örökre, az elmúlt pár száz évben? és milyen politika rendelt meg mit?? azért, mert te esetleg tudod, mire gondolsz, nem jelenti azt, hogy az olvasód is fogja érteni. ha nem írod le, biztos nem fogja érteni. érted.

  eleve az írásodnak sajnos mondanivalója se sok van, azon kívül, hogy vagy a csipkelődés a célod, amihez nem elég vicces, egyáltalán nem, vagy irigy vagy, ami nem valami nagy erény, vagy egyszerűen csak úgy vagy felnőtt, hogy fogalmad sincs arról, hogy a dolgok nem csak feketék meg fehérek, nem csak fejlettek és fejletlenek, hanem vannak időnként furcsa átmenetek. kicsit több ész kell az íráshoz, remélem, érzed te magad is.

  mindenki olyan házat épít magának, amilyet akar. de gustibus non est disputandum. így kezdetnek.

 • donmarcello:

  Kedves domi!

  A bárddal lecsapott gondolati ív kérdésében igazad van, mivel ezt a gondolatsort lehet folytatni. Nyilvánvaló, és ezt Te is érted, nem a cigodák építészeti értéke miatt hagyták el az országot, hanem valami olyan valami miatt, mely egyébként lehetővé tette a sajátos építmények létrejöttét is. A kivándorlás a bejegyzés utolsó bekezdését érinti, ám az előtte lévő mondatok érintik a politikát. Ám a “politika feldobta a témát” érthetően nem a cigodákra vonatkozik.

  Lehet, hogy Te romániai magyar vagy, vagy egyéb okból érzékeny, ám Anglia és Románia összehasonlítása szinte lehetetlen a kivándorlások kapcsán, hacsak azt nem vesszük ténynek, hogy sokan az éhezés elől menekülnek. És ha ez így van, akkor feszül némi ellentét az éhezés és a cigodák jelensége között.

  Abban is igazad van, hogy nem elég viccel a csipkelődésem, ám nem is szántam annak. Én megdöbbentem, és nem nevettem. Irigy semmiképpen nem vagyok – legalábbis a cigodákra – ám itt bizony a fekete-fehér, igen-nem szerű ellentéteket látom. Én itt nem érzek semmilyen átmenetet, elfogadható történelmi, kulturális átmenetet.

  Bizonyára több ész kell az íráshoz, ez sem kétséges, ám nézd el nekem próbálkozásaimat, hiszen ez csak egy blog és nem tankönyv. Ám azt azért észleltem, hogy ez nem ízlésbeli megközelítést igényel, hanem társadalmit, gazdaságit, politikait.

  Így kezdetnek tehát külön köszönöm észrevételeidet, mert felvetettél valamit, amin lehet vitázni, pontosabban szólva értelmesen megvitatni, és talán Te is válaszolsz nekem, ha újra erre jársz.

Leave a Reply


3 − = nulla