Ha kilépünk a Flanagan’s Apple Pub ajtaján, akkor szinte átellenben található a The Grapes névre hallgató kocsma, mely szintén szörnyen lepusztultnak néz ki, ám jó érzés beszaladni egy sörre. Van hangulata.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Főleg azért, mert a pult fölötti részen ökölvívó bajnoki öveket tesznek ki közszemlére nagy büszkén. Nem ismerem a kocsma ez irányú történetét, azonban azzal már tisztában vagyok Beatles relikviái miatt, hogy zenetörténeti jelentősége átlagon felülinek mondható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A belső szobák tele vannak fényképekkel, tárgyi emlékekkel. Az interneten lehet némi történelmet olvasni a helyről, azonban az lenne a legtökéletesebb, ha egyszer elbeszélgethetnék egy helyi erővel a pult mellett. Mondjuk ez gyakorlatilag eleve kudarcra van ítélve, mert a helyiek angolsága – nos, hogy is fogalmazzam – nem felel meg a diplomácia elvárásainak. A scouse nyelvjárás néha csaknem érthetetlen. Ha valaki kíváncsi rá, akkor nézzen meg egy Steven Gerrard, vagy Jamie Carragher nyilatkozatot valamelyik sport oldalon.

Úgy vélem, hogy a The Grapes nem csupán a Beatles miatt jó választás. A szokásos világos sörök mellett – Foster’s, John Smith Extra Cold, Kronenburg, etc. – már olyan különlegességek is megtalálhatóak, mint a Green King IPA, vagy a Courage Directors.

Mi ez utóbbit választottuk. A Young’s cég főzete egy klasszikus “hordós sör”, melyet nem valamilyen gázzal hajtanak meg (szénsav vagy nitrogén) hanem úgy pumpálják ki a hordóból. Számomra itt kezdődnek a sörök a szigeten.

A klasszikus “strong English ale” rubinvörös színe mögött igen gazdag gyümölcsösség lapul. A leírások alapján “száraz, komlós” jegyeknek kellett volna előbukkanniuk, ám nekem valahogy nem is jutott eszembe a komló kesernyéssége. Ez pont olyan, mint amikor valaki egy vörösborban lószerszám szagát véli felidézni. És a szó lehet kétértelmű is…

A legenda szerint a különleges sört eredetileg csak a sörfőzde igazgatói számára főzték, majd későbbiekben a köz számára is elérhetővé vált. Mára egy tömegtermelést jegyző sörgyár egyik terméke a sok közül. Ám azt gondolom, hogy a legjobb felvezetőnek minősül a klasszikus sörök megismerésének útján.

 

http://www.liverpool0151.co.uk/grapes/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply


+ 4 = tizenkettő