Matolcsy GyörgyÉrdekes jelenség az, amikor a pernyertes jogi képviselők lógó orral hagyják el a tárgyalótermet, míg pervesztes felperes és ügyvédje szinte indiántáncot jár. Lehet ez is a mottója az esetnek…

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alapról szóló 2003. évi XC. törvény nem mindenki által ismert, habár a hazai vállalkozások nagy része befizetője az Innovációs alapnak járulék formájában. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (a továbbiakban: Alap) a kutatás-fejlesztés és a technológiai innováció állami támogatását biztosító és kizárólag ezt a célt szolgáló, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény szerinti elkülönített állami pénzalap. Az Alap rendeltetése az, hogy kiszámítható és biztos forrást jelentsen a magyar gazdaság technológiai innovációjának ösztönzésére és támogatására, tegye lehetővé a gazdaságban és a társadalmi élet egyéb területein hasznosuló kutatás és fejlesztés erősítését, a hazai és külföldi kutatási eredmények hasznosítását, az innovációs infrastruktúra és annak körébe tartozó szolgáltató tevékenységek fejlesztését.

 

Az Alapból olyan kedvezményezettek kaphatnak támogatást, akik a kiírt pályázatokon hirdetnek ki nyertesnek. Pályázaton kívül nyújtott támogatások összege nem haladhatja meg  az Alap tárgyévi kiadási előirányzatának 3%-át. Emellett vannak még kivételek, melyet az évek során bővítenek, de a lényeg marad:

Az Alap a magyar gazdaság versenyképességének és innovációs teljesítményének javítását szolgálja. Az Alap pénzeszközeit a gazdasági társaságok által közvetve vagy közvetlenül megvalósított kutatási és technológiai innovációs tevékenységekre kell fordítani.

Ehhez képest furcsa jelenség az, hogy az alapot néha zárolják, néha megnyitják, néha furcsa célokra költenek, néha meg azokat nem fizetik ki, aki támogatási szerződések kapcsán pont jogosultak lennének.

 

A minap tehát úgy veszített pert a Genetic Immunity Kft a “fél kormánnyal” szemben, hogy a bíróság megállapította, a 2009-ben nyertes “poratka-pályázat” alapján létrejött a támogatási szerződés a felek között, így a bíróságnak már nem lehetséges létrehozni azt a szerződést, mely létrejött. 4 év óta megy a vita, mely kormányokon keresztül ível lát. Közben a cég dr. Budai Gyula kormánybiztosnak szinte “személyes ellenségévé” vált, pusztán azért, mert a társaság kiált a jogaiért.

http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/atfogo-vizsgalatot-javasol-a-felsooktatasban-budai-gyula

http://index.hu/belfold/2011/01/22/egymilliard_forintert_kutattak_a_poratkakat/

http://www.origo.hu/itthon/20110201-helyreigazitas-a-genetic-immunity-ugyeben.html

 

Most ott tartunk, hogy a támogatási szerződés alapján az Alap kezelője, az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megtagadta a szerződés teljesítését, mondván az Innovációs Alap üres. Érdekes hivatkozás…

 

Az alábbi letölthető dokumentumok igen érdekesek. Szólnak arról, hogy az NFÜ elnökhelyettese szerint az innovációs társadalmat valakik kiéheztették, hogy nincsen elegendő pénz az alapban, hogy furcsa módon kellett akadályozni a jogosultak érdekérvényesítését, etc.

Végül a Magyar Államkincstár alapot érintő mérlegét is közreadjuk, hogy lennie kellene ott pénznek. Kérdés az, hogy ott is van-e, avagy köddé vált. Illetve elfogtunk egy feljelentés, mely arról szól, hogy a BRFK-nak illene büntetőeljárást lefolytatnia az ügyben, mert alapos a gyanú, hogy ismeretlen tettes kiürítette az alapot valamilyen zárolás címszó alatt.

http://index.hu/tudomany/2010/07/02/zavart_keltett_az_innovacios_alap_befagyasztasa/

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/mostohagyerek-marad-a-kf-319728

 

Akit érdekel a téma, az most érdekes dolgokat olvashat az alábbiakban:

Dányi vallomás

EAPA_201212_KTIA

EAPA_havi_jelentes_201211

FELJELENTLÉS 2013_02_13

Lékó határozat

GI jogerős ítélet

Miniszterielnöki Levél 2013_02_15

Leave a Reply


kilenc − = 2